Μεγάλα κενά και ελλείψεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Μεγάλα κενά και ελλείψεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 23571/27.09.2011

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

Τεράστια είναι τα κενά και οι ελλείψεις, που παρατηρούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει απαξιώσει πλήρως την Θεσσαλονίκη, η άδικη μεταχείριση της οποίας είναι εμφανής. Η Γ.Α.Δ.Θ. παρουσιάζει ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό, περίπου 1.000 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 6.000 προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, ενώ η παρούσα αστυνομική δύναμη είναι 4.950 αστυνομικοί. Τα κενά δηλαδή, αγγίζουν το 20% περίπου της δύναμης. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις τακτικές μεταθέσεις του καλοκαιριού, «άνοιξε» μόνο 25 θέσεις, αριθμός που μαρτυρεί, ότι δεν υπήρξε καν η στοιχειώδης κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.

Οι τοποθετήσεις των 2.100 νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων του προσεχούς Οκτωβρίου και πάλι δεν καλύπτουν τα κενά και τις ελλείψεις, καθώς, η ανακοίνωση της κατανομής των θέσεων τοποθέτησης, προβλέπει να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη μόνο 12 νέοι αστυφύλακες, σε σύνολο 2.100, από τους οποίους οι 2.039 τοποθετούνται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ οι υπόλοιποι σε Αστυνομικές Διευθύνσεις άλλων περιοχών της χώρας. Είναι φανερή η άνιση μεταχείριση και η άδικη κατανομή, που γίνεται σε βάρος της Θεσσαλονίκης, όπου οι εν ενεργεία αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας με μειωμένη δύναμη. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απογοήτευση των δοκίμων σπουδαστών, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους τους και τις προσπάθειές τους για μια καλή σειρά εξόδου, έτσι ώστε να τοποθετηθούν  στον τόπο τους, να εξανεμίζονται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να παρέμβει, έτσι ώστε να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ή οι «δυνητικές» έκτακτες μεταθέσεις να γίνουν «υποχρεωτικές», προκειμένου να ενισχυθεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης;